Pu erh je za marsikaterega pivca čaja zadnja točka v raziskovanju čaja.
Enako kot beli, zeleni, oolong in črni čaj, je pu erh pridelan iz čajevca (Camellia sinensis). Če je zeleni čaj nefermentiran, oolong delno fermentiran in črni čaj popolnoma fermentiran, je pu erh “pofermentiran” kar pomeni, da je pu erh fermentiran in staran v visoki vlagi. Starejši kot je, boljšega okusa je in tudi bolj je cenjen.
Vsebuje tein, zato poživlja. Poleg teina še vsebuje nekaj antioksidantov. Toda prava zanimivost pu erh čaja je v tem, da bi naj bi zaradi zelo majhne vsebnosti lovastatina zniževal holesterol v krvi. Nekateri ga priporočajo piti takoj po obilnem in mastnem kosilu, saj naj bi imel sposobnost vezanja maščobe nase že v želodcu. Prav tako blagodejno vpliva na presnovo, saj poveča metabolizem. Ima tudi sposobnost obnavljanja jetrnih celic