2017 je leto, ko obeležujemo 150 let pridelave čaja na Šrilanki. Kako to, da so na Šrilanki začeli pridelovati čaj in da vemo tudi letnico začetka komercialne pridelave čaja?
Na Šrilanki so do 1867. leta prevladovali nasadi kavovca, kava pa je celo veljala kot valuta, Šrilanka pa je v 1860. letih veljala za največjo pridelovalko kave na svetu. Vendar pa je plantaže kave prizadela bolezen rje, ki je v naslednjih 20 letih zdesetkala pridelek in nasade. Tukaj v zgodbo vstopi mladi James Taylor, ki je v provinci Kandy na Loolecondera plantaži od leta 1852 delal in v zadnjih letih tudi vodil plantažo. Leta 1867 je na polju št. 7 poskusno zasadil prvih 8 hektarjev nasada čajevca s sadikami iz Assama v Indiji.
To je tudi kraj, kjer je James Taylor izpilil tehniko obiranja čaja popek in dva lističa (zato ceylonski čaji že od nekdaj veljajo za kvaliteten produkt). Jamesu so zaradi širjenja bolezni na nasadih kavovca sledili tudi drugi pionirji in v letu 1872 izvozili prvih 10kg čaja. James Taylor je na plantaži postavil tudi tovarno v katero je postavil svoj izum – stroj za svaljkanje čaja. Čajevec je v naslednjih desetletjih tako izkoreninil kavo do te mere, da so ob prelomu 19. stoletja izvozili že preko 50 ton čaja. Za nenaden razvoj izvoza čaja pa je zaslužen tudi milijonar Thomas Lipton, ki je med potovanjem v Avstralijo obiskal britanski Ceylon in s Taylorjem sklenil posel izvoza ceylonskega čaja v Veliko Britanijo.
Pridelava čaja na Šrilanki še danes velja za eno izmed glavnih gospodarskih panog, saj še vedno predstavlja enega najvišjih zaslužkov v državi, ki dosega več kot 1,5 milijarde dolarjev. Čajna industrija tako zaposluje približno 20% prebivalstva preko neposrednih in posrednih zaposlitev, zunanjih virov in odvisnih družin, ki se razteza na številne pomožne dejavnosti, kot so ladijski promet, prevoz, tiskanje, pakiranje itd.
Čaji v ponudbi:
Črni čaj Ceylon "Koopakanda" FBFOPF SP "Silver Kandy"
Izvrsten a redek čaj iz Šrilanke, ki je nežno svaljkan in vsebuje veliko vršičkov. Ima izrazito aromatično nežno aromo, s temno bakreno barvo. Okus je rahlo pikanten, aromatičen, sladek kot pri medu. Koppakanda diši polno, gosto in sladko.
Koppakanda čaj pridelujejo na območju starodavnega mesta Kandy na Šrilanki. Čajevci na tem območju rastejo med 600 in 1200 metri, čaji pa imajo močno in polno aromo. Tropska in monsunska klima ustvarjata popolne pogoje za dobro rast čajevca na tem območju, kar omogoča obiranje lističev vsakih pet do deset dni. Tako vedno obirajo samo najmlajše lističe, ki zagotavljajo kvaliteto čaja.
Že sama kratica čaja FBOPF SP označuje čaj kot nekaj posebnega, saj njen pomen Finest Broken Orange Pekoe Flowery Special označuje čaje, ki imajo kratke tanko polomljene lističe in veliko zlatih vršičkov.
Črni čaj Ceylon Uva Pekoe "Uva Highlands"
Nezdrobljeni zviti čajni lističi iz Šrilanke s sadno - začimbnim okusom, močne arome in izrazito rdečo barvo skodelice. Najboljše kar lahko dobite s težko dostopne šrilanške province UVA.
Črni čaj Ceylon UVA Highlands pridelujejo v težko dostopni šrilansški provinci Uva. Provinca je locirana večinona na pobočju gorske verige Adams Peak. Edinstveno aromo čaju pripisujejo ne samo zaradi rasti na visoki nadmorski višini, ampak tudi zaradi edinstvenega podnebja, ki velja v provinci Uva.
Glavna sezona obiranja tega čaja je med junijem in avgustom, ko se obirajo tudi najkvalitetnejši čaji. Čajevci so med letom ves čas izpostavljeni edinstvenemu podnebju, saj nanje vplivata SV in JZ monsun, med glavno sezono obiranja, pa tam vlada sušno obdobje. Čaj je ravno zaradi te edinstvenega podnebja svež, zelo aromatičen in rahlo trpek. Čaj je obdelan ročno.