Bodite obveščeni

Beli čaj - skodelica antioksidantov

Med pravimi čaji vsebuje beli čaj največ antioksidantov. Redno in dolgotrajno pitje belega čaja bi lahko po nekaterih raziskavah zmanjšalo možnost za nastanek nekaterih rakavih obolenj, pomagalo pri hitrejšem razstrupljanju telesa, zmanjševalo učinek staranja kože, delovalo antibakterijsko, pomagalo  pri uravnavanju glukoze in pri zmanjševanju telesne teže. Vse to so značilnosti, ki jih v vedno več raziskavah odkrivamo o belem čaju.

Kaj je beli čaj?

Beli čaj je enako kot zeleni, oolong ali črni čaj pridelan iz rastline camelia sinensis, le da belega čaja ne obdelujejo. Vršiček in prva listka camelia sinensis oberejo zgodaj spomladi in jih posušijo na soncu. To je postopek pridelave belega čaja. Lističi belega čaja ne vsebujejo klorofila, zato so srebrno beli. Vsebuje zelo malo teina.

V primerjavi z zelenimi čaji vsebujejo beli čaji okrog 30% antioksidantov, zeleni čaji pa 10-20%.

 

Kakšni so pozitivni učinki rednega pitja belega čaja?

Razstrupljanje telesa in zmanjševanje učinka staranja:

Prosti radikali v  telesu poškodujejo celice v naših organih in koži, kar vodi k hitr

 

Zdrava in pomlajena koža:

Raziskave so tudi pokazale, da lahko beli čaj ob rednem pitju pripomore k ohranjanju zdrave kože in tudi varuje kožo pred učinki UV svetlobe (pri tem se je seveda potrebno zavedati, da beli čaj ni nadomestek sončnih krem).

 

Rakava obolenja:

Nekatere raziskave so pokazale, da bi lahko beli čaj preventivno pomagal pri pljučnem raku. Raziskave nakazujejo, da bi beli čaj lahko deloval kot kemopreventivni element pri nadaljnji rasti rakastih celic, saj naj bi ekstrakt belega čaja preprečeval mutacije celic. Vendar se je potrebno zavedati, da so raziskave o vplivu belega čaja na rakava obolenja šele v povojih in da bo potrebno še veliko raziskav, ki bodo dokončno potrdile zdravilne učinkovine belega čaja na rakava obolenja.

 

Diabetes:

ejšemu staranju. Beli čaj vsebuje polifenole, ki pripomorejo k nevtralizaciji prostih radikalov in tako zmanjšamo njihov negativen vpliv na naše telo.

 

Vpliv belega čaja na diabetes je v nekaterih raziskavah pokazal, da bi naj beli čaj pomagal pri pretirani žeji in bi naj zmanjševal raven glukoze v krvi.

 

Antibakterijske sposobnosti:

Beli čaj bi naj varoval našo kožo pred virusi in bakterijami, ki jo napadajo in tako pripomogel k boljšemu zdravju.

 

Zmanjševanje telesne teže:

Vedno hitrejši življenjski tempo nas sili v nezdrave odločitve o prehranjevanju in preprečuje, da bi se lahko kvalitetno gibali. Tako hitro pridobimo kilogram, ali dva več, ki jih je težje izgubiti, kot pridobiti. Zato nam je lahko ob ponovni uravnoteženi prehrani lahko beli čaj v veliko pomoč, saj naj bi beli čaj pripomogel k prenehanju tvorjenja dodatnih maščobnih celic.

 

Kako piti beli čaj?

Priprava: priprava belega čaja je enaka pripravi zelenega čaja. Vodo zavremo in jo ohladimo na 70 – 80°C, nato prelijemo čaj (doziramo eno čajno žličko čaja na 2 dcl vode) in pustimo stati 2 – 3 min.

Priporočena dnevna količina: Dve do štiri skodelici belega čaja. Vendar pozor! Voda še naj vedno bo glavni vir popite tekočine.

 

Informacije v tem članku so pridobljene iz razne literature o zdravju in čajih ter raziskav z interneta.
Podjetje Drop shop d.o.o., Čajnica CHAI, ni odgovorna za morebitne zdravstvene učinke. Pred uporabo čaja se posvetujte z zdravnikom ali zdravstvenim strokovnjakom.

Dodaj odgovor