Zeleni čaji z manj teina so primerni za vse, ki radi čez ves dan uživate v zelenem čaju.
Zeleni čaji se poleg porekla in kvalitete razlikujejo tudi po vsebnosti teina. Čeprav zaradi hitrega tempa v življenju velika večina ljudi raje posega po čajih z več teina, lahko v čajih z manj teina odkrijete celodnevnega spremljevalca, poleg tega pa so zeleni čaji z manj teina tudi super osnova za pripravo hladnih čajev.
JAPONSKI ČAJI
- BANCHA: obirajo jo pozno poleti ali v zgodnji jeseni. Velikokrat ji rečejo tudi "jesenska sencha". Zaradi poznega obiranja je zelo nežen čaj, z rahlo travnatim priokusom. Odlična je tudi za podlogo pri pripravi hladnih čajev.
- TAMARYOKUCHA: čeprav sta okus in aroma zelo podobna kakovostnejši senchi, pa Tamaryokucha ni znana kot posebej poživljajoč čaj.
- KUKICHA: posebnost med japonskimi čaji, zanimiva predvsem za tiste, ki uživate v okusu zelenega čaja. Večino čaja namreč sestavljajo izrezane žile čajnega lista, zato je po vsebnosti teina še posebej blag.
- SENCHA BREZ KOFEINA: zelenemu čaju je s posebnim mehanskim postopkom odvzet kofein, čaj pa vseeno ohrani prijeten okus in izrazito barvo.
KITAJSKI ČAJI
- FOG GREEN: čaj izrazito sladkastega okusa, saj raste na visoki nadmorski višini v konstantni megli. Vsebuje malo teina, zato je primeren za popolne začetnike, seveda pa je priljubljen tudi pri poznavalcih čaja, ki cenijo njegov okus. Odličen celodnevni čaj.
- LUNG CHING: čaj, ki sodi med kvalitetnejše kitajske čaje z nežnim kostanjevo sladkim priokusom. Vsebuej več teina kot Fog green, a je kljub temu lahko odličen celodnevni spremljevalec.
NEPALSKI ČAJ
EVERGEEN JUN CHIYABARI: čaj vrhunske kvalitete, ki raste na visoki nadmorski višini v Nepalu, po večini pa ga sestavljajo nežni vršički čajevca z dvema listoma. Čaj je zelo nežen, z rahlo sadnim priokusom, njegova vsebnost teina pa je prav tako zelo nizka.
Povezani artikli