Ingver ima dolgo zgodovino uporabe v alternativni medicini. Ima zelo močan protivnetni učinek in zelo veliko antioksidantov. Zato ga že od nekdaj uporabljajo pri izboljšanju presnove, odpravljanju slabosti, vročini in prehladu in v mnoge druge namene.
Ingver izvira iz JV Azije, ime pa je prevzel iz sanskrtske besede, ki v prevodu pomeni ‘s telesom kot rogovi’. Že tisočletja se omenja v kitajskih in indijskih zapisih kot zelišče, ki je izredno aromatično, odlično za uporabo v kuhi in ima veliko zdravilnih učinkov. V Evropo so ingver prinesli že v rimskih časih, vendar je bil dolgo začimba bogatih.
Pri čem pomaga ingver?
Ingver vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, med drugim je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov in deluje protivnetno,
Ima zelo dolgo zgodovino uporabe za probleme s presnovnimi težavami kot so: slabost, izguba apetita, potovalna slabost in bolečine v prebavnem traktu.
Nekatere novejše raziskave so pokazale, da naj bi imelo redno uživanje ingverja pozitivne učinke pri zmanjševanju rizika za debelost, diabetes in srčne bolezni. Ingver recimo tudi pripomore k hipnemu dvigu energije.
-
Prebavne motnje
Fenolne spojine v ingverju dokazano pomagajo pri lajšanju razdraženih prebavil, spodbujajo izločanje sline in žolča, ter zavirajo želodčne krče in pretoka zaužite hrane skozi prebavni trakt.
Slabost
Žvečenje surovega ingverja ali pitje ingverjevega čaja je lahko odlično domače zdravilo proti slabosti.
Tudi nosečnice pogosto premagujejo jutranjo slabost s pitjem ingverjevega čaja ali z žvečenjem ingverjevih bonbonov.
-
Zmanjševanje bolečin
Ingver ima močne protivnetne lastnosti, zato ga že stoletja uporabljajo za zdravljenje vnetnih obolenj.
Raziskava na 74 prostovoljcih je pokazala, da dnevno uživanje ingverja lahko pripomore k zmanjšanju bolečin v mišicah po vadbi za 25%.
Prav tako bi naj pomagal pri menstrualnih krčih.
Z ingverjem proti prehladu
Ingver je naravno protivirusno zdravilo, ki pomaga v boju proti prehladu. Vzpodbuja potenje in znižuje telesno temperaturo. Deluje antiseptično in protivirusno in dviguje imunski sistem.
V primeru prehlada je najbolje, da si pripravite ingverjev čaj, saj je prav tako pomemben tudi zadosten vnos tekočine, da preprečite dehidracijo. Priporočamo, da si čaj pripravite na način, kot je opisan na tej povezavi: KLIK
Ingverjev čaj
Lahko si ga pripravite iz svežega ingverja ali iz posušenega ingverja. Praviloma bi se naj za ingverjev čaj uporabljala posušena korenina ingverja, ki pa je po aromi ostrejša od sveže.
V hladnem vremenu je ingverjev čaj več kot odličen, saj nas hitro ogreje. Ima namreč lastnost, da telo ogreje od znotraj, z dodatkom limone pa dobimo potreben vitamin C za lažje premagovanje prehladnih obolenj.
Za ingverjev čaj iz sveže korenine, potrebujete 30 - 40g ingverja, ki ga prelijete z vrelo vodo in ga pustite stati 8 - 10 min.
Za ingverjev čaj iz posušenega ingverja potrebujete 1 čajno žličko ingverja (to je 4g) in ga prelijete z vrelo vodo in pustite stati v vodi 5 - 8 min.
Seveda lahko ingver poljubno dodajate sadnim, zeliščnim čajem, ali celo pravim čajem. Nekaj mešanic z ingverjem je tudi v naši prodaji: KLIK