Morda ste v nekem trenutku svojega življenja doživeli čudež ajurvede ali ajurvedske medicine. Če ne, ste morda slišali za ajurvedo na tečaju joge ali na svojem najljubšem blogu o dobrem počutju. Dejstvo, da lahko nekaj tako naravnega ozdravi skoraj vse vrste bolezni brez stranskih učinkov, ni nič manj kot čarovnija. Toda ajurveda ni magija, je čista znanost.
Ajurveda razvršča osebnosti v tri različne kategorije ali doše - Vata, Pitta in Kapha.
Ajurvedski čaji so tradicionalni zeliščni čaji, ki jih strežejo v ajurvedski medicini. Je ključna sestavina ajurvede, ki pomaga ljudem doseči zdravje, dobro počutje in vitalnost. Ajurvedski čaj je treh vrst - Vata čaj, Pitta čaj in Kapha čaj. Ti čaji so narejeni iz različnih zelišč in elementov in naj bi razstrupljali in čistili telo. Znano je, da ti ajurvedski čaji zagotavljajo veliko koristi za zdravje ter krepijo zdravje in vzdržljivost.
Kot smo že omenili, so tri vrste ajurvedskega čaja Vata čaj, Pitta čaj in Kapha čaj. Osnovni način priprave teh zeliščnih čajev ostaja v vseh treh primerih enak, uporabljena zelišča pa se razlikujejo glede na vrsto čaja, ki ga pripravljamo.
Ker ima naše telo pogosto več kot eno došo, lahko pijete čaje z več ajurvedskimi sestavinami. Poleg uravnoteženja doš imajo ta ajurvedska zelišča tudi številne druge prednosti.
Zdravstvene koristi pitja ajurvedskega čaja so ogromne in segajo od pomoči pri izgubi teže, zdravljenja prebavnih motenj, posvetlitvi kože, razstrupljanju telesa in izboljšanju kakovosti življenja.