Čajni lističi so zelo občutljivi na zunanje vplive. Preberite na katere in kako jih preprečiti.
Skozi stoletja obdelave v meglicah in gorah, življenjski nuji - soncu in z minerali bogati zemlji, je čaj pravi zaklad. Zaklad, ker je med pijačami glede na njegovo dolgo zgodovino pridelave pravi biser. Čaj je zelo občutljiva pijača, še preden ga sploh začnete pripravljati. Čajni lističi so zelo občutljivi na zunanje dišave prostora, kjer se hrani in na pravilno nego čaja. Če čajnim lističem ne zagotovite pravilnega hranjenja, vam iz skodelice več ne bo pridišala aroma, ki vas je razveseljevala in ki ste jo oboževali, tudi okus bo rahlo trpek in kaj hitro boste čaj po nepotrebnem zavrgli.
Ohranjanje arome
Skrivna sestavina čaja so etrična olja. Ni potrebe, da je čaju sploh dodana aroma - vsak čaj ima zaradi območja kjer raste in načina predelave svojo aromo v obliki eteričnih olj, skrite v čajnem lističu in so tiste, ki čaju dajo svoj pečat. Kakor hitro bo te nežne arome dosegla močnejša, agresivnejša aroma, bo ta zasedla svoj prostor in čaj bo izgubil svoj pravi pečat. Čajni lističi so namreč zelo občutljivi na zunanje arome.
Vpliv vlage
Iz čajnega lističa je odvzeta vlaga z razlogom. Le tako je nam omogočeno, da lahko, ko prelijemo čajne lističe uživamo v polni aromi čaja. Proces razvlaženja namreč ščiti aromo čaja. Enak princip je pri kasnejšem hranjenju. Če tekom hranjenja pustimo, da vlaga vpliva na čajne lističe, obstaja velika verjetnost poslabšanja kvalitete čaja in arome.
Kje torej hraniti čaj?
Čaj je najbolje hraniti v tesno zaprti pločevinasti posodi, kjer ni dostopa zraka in svetlobe. Nikar čaja ne hranite v steklenih posodah ali plastičnih posodah. Obe omogoča prodor svetlobe do čaja, kar privede do poslabšanja kvalitete čaja. Poleg tega ima plastika zmožnost vpijanja arome in tako čajne listie "oropa" lastne arome.
Mogoče je nakup kovinskih šatuljic za čaj res začetni finančni zalogaj, vendar jih lahko imate zelo dolgo (večinoma jih prej menjamo zato, ker se naveličamo vzorca šatuljice), vendar je učinek hranjenja čaja v njih skoraj neprecenljiv :)