Bodite obveščeni
close

ODPRTI SMO!
Naše fizične trgovine so še naprej odprte: Maribor Europark pon-sob 10-18 h; Ljubljana, Mestni trg 8, pon-sob 09.30-17.30 h;
Koper, pon-sob 10-12 h! 
Spletna trgovina dela vsak dan, POŠTNINA JE BREZPLAČNA za naročila nad 20 eur, dobavni rok največ 3 delovne dni! 
Za vprašanja smo na voljo na 040 825272. 
Ostanite zdravi!

Kenijski pravi čaji

Zeleni ali črni čaj iz Afrike? Zakaj pa ne! Kenija je država, ki se že več kot 100 let aktivno in uspešno ukvarja s pridelavo čaja.

Uspešno pridelavo čaja v Keniji predvsem omogoča njena ekvatorialna lega. Podnebje je vlažno in vroče ob obali in hladneje ter vlažno ob višavjih. Poleg ugodne lege pa ne smemo spregledati vrste institucij preko katerih Kenija skrbi za kvalitetno pridelavo čaja.

Da je pridelava čaja pomemben segment kenijskega kmetijstva kaže dejstvo, da ministrstvo za kmetijsko daje tehnične smernice in oblikuje politiko pridelave čaja. Prav tako imajo zelo dejaven "Tea board of Kenya", ki nadzoruje register pridelovalcev čaja in "the Tea research Foundation of Kenya", ki teži k izboljšanju pridelave čaja.

Kje se čaj prideluje?

Čaj se prideluje med 1500 metri in 2700 metri nadmorske višine na območju okrog gore Kenya in na višavjih Aberdas, Kericho, Nandi in Kisii. Na teh višavjih je rdeča vulkanska prst, ki je izredno bogata z minerali in je izredno rodovitna, zato lahko čajevec brez potrebnih dodatkov prsti uspešno raste in črpa hranilne snovi iz zemlje. Svetloba in vlaga sta za uspešno rast čajevca zelo pomembno. Z obojim podnebje v Keniji seveda ne skopari, saj ima čajevec dnevno na voljo 12 ur sončne svetlobe in 1200mm do 1400mm letne količine padavin.

Produkcija čaja

Čaj se obira izključno po sistemu 2 listka in popek. Več kot 90% čaja je obranega ročno. Čaj se obira čez vse leto z dvema glavnima sezonama med marcem in junijem in med oktobrom in decembrom. Zaradi idealnega podnebja in rodovitne prsti se pridelovalci čaja ne poslužujejo uporabe pesticidov, prav tako nimajo težav z boleznimi. Proizvaja se okrog 50 različnih vrst čaja - tako zelenega, belega, rumenega in črnega. Poudarek je na pridelavi črnega in zelenega čaja.

V naši ponudbi lahko od lanske jeseni okušate kenijski zeleni čaj Kenija Kosabei. Čaj priporočamo predvsem tistim pivcem čaja, ki imate radi svežo aromo in iščete kvaliteten odklon od kitajskih in japonskih čajev. Kenija Kosabei je bolj celodneven čaj, saj ne vsebuje veliko teina.

Dodaj odgovor