Pu erh je za marsikaterega pivca čaja zadnja točka v raziskovanju čaja. Njegov nevsakdanji okus marsikomu ob prvem požirku pusti neprijeten okus v ustih. Nepoznavanje zgodovine čaja zato ob prvi pokušini pusti pri pivcu čaja negativen predznak, kar pomeni, da čaja ne bodo več poskusili.
Kaj je pu erh?
Pravi pu erh se prideluje samo v provinci Yunnan na Kitajskem. Provinca Yunnan ima eno najdaljših tradicij v pridelovanju čaja, znana je pa predvsem po pridelavi pu erh čaja, zelenega čaja in črnega čaja.
Enako kot beli, zeleni, oolong in črni čaj, je pu erh pridelan iz čajevca (Camellia sinensis). Če je zeleni čaj nefermentiran, oolong delno ferentiran in črni čaj popolnoma fermentiran, je pu erh “pofermentiran” kar pomeni, da je pu erh fermentiran in staran v visoki vlagi. Starejši kot je, boljšega okusa je in tudi bolj je cenjen.
Oblike čaja
Pu erh lahko najdemo v več oblikah: v obliki torte, v obliki touche in v lističih. Najstarejši obliki sta zaradi lažjega transporta v obliki torte in touche. Pu erh se je svoj čas celo uporabljal kot valuta na “starodavni konjski poti”, ki so jo uporabljali za prevoz pu erha do Tibeta, kjer so pri nomadih z njim kupili konje in jih pripeljali v Yunnan.
Kako pu erh čaj vpliva na počutje?
Vsebuje tein, zato poživlja. Poleg teina še vsebuje nekaj antioksidantov. Toda prava zanimivost pu erh čaja je v tem, da bi naj bi zaradi zelo majhne vsebnosti lovastatina zniževal holesterol v krvi. Nekateri ga priporočajo piti takoj po obilnem in mastnem kosilu, saj naj bi imel sposobnost vezanja maščobe nase že v želodcu. Prav tako blagodejno vpliva na presnovo, saj poveča metabolizem. Ima tudi sposobnost obnavljanja jetrnih celic. Nekateri ga priporočajo piti, če imate mačka. Vendar je treba biti pazljiv, saj so bile raziskave, ki so potrdile tovrstne lastnosti pu erha, narejene na ljudeh, ki so več let dnevno uživali ta čaj.
Kako ga pripravimo?
Pripravite sig a lahko na vzhodni način (kitajski) in na zahodni način (evropski).
VZHODNI:
Pu erh se pripravlja v čajniku iz yixing gline ali v gajvanu. Najprej se ga prelije z vrelo vodo in takoj odlije, da se čaj očisti nečistoč, nato pa se ponovno prelije z vrelo vodo in se prvi prelivek pusti stati okrog 15 sekund, pri vsakem nadaljnjem prelivu pa se pusti stati čaj dlje. Na ta način lahko pu erh prelijete do deset -krat. Seveda je pri številu prelivkov pomembna tudi kvaliteta čaja. Če želite kvaliteten pu erh, predlagamo pu erh premium.
ZAHODNI:
Pripravlja se ga na podoben način, kot se pripravlja črni čaj. Pu erh se pripravlja v cedilcih in se ga prelije z vrelo vodo, ter pusti stati prelivek 2-3 min. Na ta način lahko pu erh prelijete do tri -krat.