Čaj iz petih najbolj priljubljenih japonskih čajev, ki s svojo aromo ne razočara še tako zahtevnega pivca čaja.
Zeleni aromatizirani čaj Japonske skrivnosti je sestavljen iz petih japonskih čajev: Banche, Senche, Genmaiche, Kukiche, Gyokura in arome jagod, ter rdečega ribeza.
- Bancha: japonski čaj, ki ga obirajo v jesenskem času , zato vsebuje malo teina - pravijo mu tudi "jesenska sencha"
- Sencha: najprepoznavnejši japonski čaj, ki je obrana spomladi in vsebuje veliko teina ter antioksidantov
- Genmaicha: japonski zeleni čaj z dodatkom praženega riža, ki doda čaju edinstveno noto
- Kukicha: nežen čaj, ki ga sestavljajo žile listov čajevca. Vsebuje zelo malo teina
- Gyokuro: poleg Matche je kralj med zelenimi japonskimi čaji. Vsebuje veliko teina in antioksidantov. Za pridelavo uporabljajo samo najboljše čajne grmičke, ki jih 14 dni pred obiranjem zaščitijo z bambusovo streho.
Rdeči ribez in jagode dodajo čaju nežno aromo, pri kateri izgine vsa tipična aroma zelenega čaja. Prav tako čaj posladka. Zaradi svoje fine arome je priljubljen tudi pri zahtevnejših pivcih čaja, ki bolj prisegajo na čaje brez arome.
Kako si ga pripraviti?
S toplo vodo:
2 dcl čaja:
- 1 čajna žlička
- 90°C voda (priporočamo, da vodo prevrete in jo ohladite na temperaturo 90°C-priporočamo uporabo termometra)
- 2 - 3 min*
* Priporočen čas prvega prelitka. Čaj se lahko prelije dva do trikrat. Vsakič je postopek enak, le čas se podaljša. Pri drugem prelitku na 4-5 min in pri tretjem na 6-7 min.
S hladno vodo:
1 liter čaja:
- 6 čajnih žličk
- 1 liter mrzle vode
- 2-3 ure v hladilniku ali na sobni temperaturi