Bodite obveščeni
close

Dragi ljubitelji čaja! Naša čajnica v Europark MARIBOR je ODPRTA pon/sob 9-21 h, ned 9-15h. Čajnica Chai Ljubljana Mestni trg 8 je odprta 9 -21 h, ned 9-15h
Chai Koper, Čevljarska 30, dela 9.30-18 h. Ob nedeljah smo zaprti.
Spletna trgovina posluje ustaljeno, z dobavnim rokom do največ 3 delovne dni :) Ostanite zdravi.

Črni čaj za začetnike

Črni je lahko vaš jutranji sopotnik, saj vas bo zbudil, lahko pa je vaš rešitelj kadar potrebujete več energije in morate ostati budni.

Kaj je črni čaj?

Črni čaj je enako kot belizeleni in oolong čaj pridelan iz čajevca (Camellia sinensis). Če je zeleni čaj nefermentiran, oolong delno ferentiran, je črni čaj popolnoma fermentiran. Črni čaj vsebuje od vseh čajev največ teina. Tein v čaju za razliko od kave ne obremenjuje krvožilnega sistema in ima daljši učinek poživljanja.

 

Kako poteka fermentacija?

Obrane lističe čajevca najprej pustijo veneti tako dolgo, da izgubijo 60-70% vlage. Nato lističe svaljkajo z namenom, da se lističi natrejo in sprostijo olja, ki vsebujejo encime in ki ob stiku z zrakom sprožijo postopek "encimske oksidacije" oz. fermantacije. Dolžina tega procesa vpliva na aromo, moč in barvo čaja. T.i. fermantacija se izvaja na velikih pladnjih na stalni temperaturi in vlagi, traja pa lahko od nekaj minut, do nekaj ur. Po željeni stopnji fermentacije čaje osušijo z vročim zrakom. Z osušitvijo je vlažnost v čajnih lističih še samo 2 do 6%.  Po fermentaciji sledi sortiranje čaja po velikosti lističev.

Indiji in na Šrilanki imajo navado označevati čaje glede na dozorelost in videz listov, na skrbnost pri obiranju in natančnost ter enakomernost pri sortiranju. Več o označevanju črnih čajev si lahko preberete v članku TUKAJ.

 

Vrste črnega čaja

Črni čaj se prideluje v različnih geografskih legah, največ pa ga pridelujejo v Indiji, na Šrilanki, Afriki in na Kitajskem. Več kot polovica celotne svetovne proizvodnje črnega čaja se pridela v Indiji, odkoder tudi prihajajo najbolj znane vrste črnega čaja.

  • Assam: Assam je pokrajina v Indiji, kjer pridelajo največ čaja, gledano na celoten svet. Deževno, tropsko podnebje poskrbi za krepko in sladkobno aromo čaja, ki se odlično ujame z dodatkom sladkorja ali mleka.
  • Darjeeling: Darjeeling je relativno majhna, gorata pokrajina v Indiji. Darjeelingi so po svoji strukturi nežnejši.
  • Ceylon: po celotni Šrilanki se raztezajo čajne plantaže, ki obsegajo tako gorata kot bolj tropska območja. Ceylon lahko po svoji osnovni aromi zelo varira zaradi območja rasti, v osnovi pa veljajo za živahne in močne črne čaje s pridihom začimb.
  • Kenija: v zadnjem času postaja Kenija vse pomebnejša pridelovalka črnih čajev. Kenijski črni čaji so znani po svojstvenih aromah (več o kenijskih čajih si lahko preberete TUKAJ).

 

Priprava črnega čaja

Odmerite eno čajno žličko na 2dcl vode in prelijte z vodo, ki je tik pod vreliščem. Pustite stati čaj 2-3min. Seveda lahko črni čaj v lističih prelijete tudi drugič in tretjič. Vsakič pustite stati čaj dlje.

Dodaj odgovor