Noon chai ali čaj iz Kašmirja ali tudi roza čaj je tradicionalni način priprave čaja iz Kašmirja in je neobičajne - roza barve.
Noon chai na območju Kašmirja pijejo dva do tri krat na dan ob njihovih tradicionalnih jedeh. Noon v njihovem jeziku pomeni sol, ki je tudi ena izmed sestavin za čaj.
Čaj se pripravlja iz črnega čaja, začimbnic, mleka, soli in sode bikarbone, ki čaju doda roza odtenek. V osnovi je podoben bolj poznanemu indijskemu čaju masala ali chai, le da noon chai-u dodamo sol in sodo bikarbono.
Sestavine (za 4 serviranja)
- 2 jedilni žlici zelenega čaja (priporočamo zeleni čaj chun mee)
- 4-5 kom zrn kardamoma
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička soda bikarbone
- ščepec cimeta
- 1 janežova zvezda
- 2 skodelici mleka
- 1 čajna žlička sladkorja
- 8-10 komadov pistacij
Priprava:
- Zavrite dve skodelici vode v kozici
- Odstranite lupine kardamoma in dodajte v vodo semena skupaj s črnim čajem, soljo, sodo bikarbono, cimetom in janeževo zvezdo, ter premešajte. Zavrite.
- Dodajte mleko in dobro premešajte do vretja.
- Precedite prevretek, da odstranite čaj in začimbe
- Dodajte sladkor in dobro premešajte
- Sesekljajte pistacije in jih dodajte v čaj