Hladna priprava zelenega ali črnega čaja je zaradi preproste priprave še dosegljivejša tudi na delovnem mestu, predvsem pa omogoča pitje čaja v toplejših dneh.
Hladna priprava (ang. cold brewing) čaja je enostavna in okusna priprava zelenih ali črnih čajev (na ta način lahko pripravite tudi bele, rumene ali oolong čaje), ki bo hitro postala vaša vsakodnevna navada.
V toplejših dneh iščemo hladnejše osvežitve, zato topel čaj ne pride v poštev. Poleg tega pa zeleni čaji pripravljeni s toplo vodo postanejo, ko se ohladijo, trpki in izgubijo svoj okus. Zato je priprava s hladno vodo odlična rešitev za vse, ki bi radi svoj najljubši čaj pili tudi v toplejših dneh.
Zakaj pripravljati čaj s hladno vodo?
- Pri pripravi zelenega čaja s hladno vodo, se izloči manj teina in katehinov iz čaja, zato je čaj manj trpekin je po okusu veliko bolj svež in sladkejši. Odkrili boste popolnoma novo aromo vašega najljubšega čaja s hladnejših dni.
- Hladen čaj je veliko lažje pripraviti kot topel čaj, saj ni problema v pravilni temperaturi vode ali minutaži pri namakanju čaja.
Kako pripraviti čaj s hladno vodo?
- Željeno količino čaja (1 čajna žlička na 2 dcl vode) prelijte z mrzlo vodo
- Pustite čaj v vodi minimalno 2. uri, lahko pa čaj pustite v vodi tudi čez noč (čaj lahko postavite v hladilnik, lahko pa ga pripravljate na sobni temperaturi)
- Čaj precedite
- Čaj poizkusite in po okusu dodajte sladkor, med, citruse, sveže sadje, sadne sokove (tukaj lahko domišljiji prepustite prosto pot)
Takšen način priprave čaja je zanimiv, če si zaželite zdravo osvežitev na delovnem mestu, se ukvarjate s športom ali se želite na splošno zdravo osvežiti.
Na enak način si lahko pripravite tudi sadne, zeliščne ali rooibos mešanice.
Bi radi delili z nami svoj recept za pripravo hladnega čaja ali fotografijo? Pošljite nam na email: info@chai.si, ali prilepite na Facebook ali Instagram (da bomo opazili vašo objavo, nas tagnite s @cajnicachai)