Ste kdaj ob kupovanju črnega čaja začudeno pogledali oznake, ki so se nahajale ob imenu čaja? Sedaj te zadrege ne bo več ;)
Oznake čaja so značilne pri črnih čajih, ki jih pridelujejo v Indiji in Šrilanki. Nanašajo se na dozorelost in videz listov, na skrbnost pri obiranju in natančnost ter enakomernost pri sortiranju.
Najenostavnejše pravilo je, da čim daljša je oznaka na čaju tem boljša je njegova kvaliteta. Premium čaji najboljše kvalitete imajo lahko do devet znakov, čajni listi vrhunske kvalitete pa imajo ponavadi od pet do sedem znakov. Za vsako stopnjo nižje kvalitete se odvzame en znak tako da na koncu ostane le še en znak.
Kaj pomeni posamezni znak?
- S - Special: Specijalen čaj, najvišja ocena čaja, ki se nanaša na njegovo proizvodnjo.
- F - Finest: Najfinejše, nežne in tanke liste čaja.
- T - Tippy: V bistvu se nanaša na količino nerazvitih zgornjih čajnih listov oziroma vršičkov, ki jih v črnem čaju opazimo kot svetle delce. Takšni listi kažejo na skrbno obiranje čaja, poznejšo obdelavo in sortiranje.
- G - Golden: Zlati, nanaša se na svetel, zlati lesk, ki ga imajo mladi čajni listi najkvalitetnejših vrst čaja.
- F - Flowery: Tu gre za čaj, ki ima fine, nežne in tanke liste z določeno količino nerazvitih zgornjih čajnih listov oziroma čajnih vršičkov.
- OP - Orange Pekoe: To je nezdrobljen, vendar po dolgem zvit čajni list.
- P - Pekoe: Gre za nezdrobljen čajni list, ki je krajši kot Orange Pekoe, manjši od 8 cm.
- S - Souchong: Oznaka za velike čajne liste, ki so zviti po dolgem.
- B - Broken: Znak za zdrobljene čaje. V osnovi je označevanje zdrobljenih čajev enako kot označevanje čajev v listih, le da je dodana črka B.
- D - Dust – prah: To so najmanjši delci, ki ostanejo po sejanju čaja in se prav tako uporabljajo za polnjenje v filtrske vrečke. Tu gre za čaj slabe kvalitete, ki pa ga ne smemo zamenjati s čajem v prahu, ki ga uporabljajo Japonci pri svojih čajnih obredih in gre za poseben čaj, v katerem so v droben prah zmleti listi najboljših in najkvalitetnejših vrst čaja.
Najpogostejše uporabljene oznake za čaj:
- FTGFOP – 1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade): Čaj najboljše pridelave s številnimi čajnimi vršički. Ta oznaka se uporablja predvsem za indijske Darjeeling in Assam čaje.
- SFTGFOP – 1 (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade): Čaj najvišje kakovosti, ki izvira iz Indije.
- TGFOP – 1 (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade) in TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): Ti dve oceni se nanašata predvsem na čaje dobre kvalitete, ki izvirajo iz Darjeelinga in Assama.
- GFOP – 1 (Golden Flowery Orange Pekoe First Grade): Ta oznaka se najpogosteje uporablja za najboljše kenijske čaje, vendar jo lahko najdemo tudi kot oznako za indijske čaje.
- FOP (Flowery Orange Pekoe) in FOP – 1 (Flowery Orange Pekoe First Grade): Ti dve oznaki nakazujeta na čaje slabše kvalitete iz Indije in Bangladeša, uporabljata pa se tudi za označevanje najboljših kitajskih čajev. Pri tej oznaki je potrebno poleg samih črk poznati tudi državo izvora.
- OP sup (Orange Pekoe Superior): Ta oznaka se nanaša samo na indonezijske čaje. Označuje nezdrobljene čajne liste, ki so zviti po dolgem.
- OP (Orange Pekoe): To je najpogostejša oznaka za čaje iz Šrilanke in Jave. Označuje nezdrobljene čajne liste, ki so zviti po dolgem.
- BOP – 1 (Broken Orange Pekoe First Grade): Najpogosteje se uporablja za čaje iz Šrilanke in predstavlja mešanico celih ter zdrobljenih čajnih listov. Razmerje je približno 40 % celih ter 60 % zdrobljenih čajnih listov