Rumeni čaj je posebna vrsta visokokakovostnega pravega čaja. Zaradi kompleksne pridelave sodi med najredkejše in najdražje kitajske vrste čaja. Po izgledu je rumeno zelen, njegov okus pa je deloma podoben belemu in zelenemu čaju, vendar nima tako imenovanega 'travnatega' okusa, ki mnogim ne ustreza.
Način pridelave je podoben kot pri zelenem čaju, a je stopnja sušenja krajša. Narejen je iz mladih in drobnih popkov. Rumeni čaj trgajo spomladi, ko so listi še v popkih oz. nerazprti, in prav zaradi tega vsebuje omenjen čaj skoraj vse antioksidante, ki nastanejo v čaju med procesom rasti. Sledi zapleten več stopenjski postopek sušenja pri različnih temperaturah in v različnih prostorih, kar čaju omogoča razviti svojo značilno rumenkasto barvo.
Njegova pridelava je znana že več kot 1300 let.
Čeprav so včasih v njem uživali le redki poznavalci, danes temu ni tako. Priljubljenost rumenega čaja je zelo narastla, ko je zahodni svet spoznal, da med drugim pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Izpostavili bi ga tudi kot odličen diuretik. Nezanemarljiva pozitivna lastnost zelenih in rumeni čajev pa je vsebnost različnih antioksidantov, med katerimi je najmočnejši EGCG (epigalokatehin galat). Prisotnost antioksidantov v vašem telesu nevtralizira proste radikale ter škodljive produkte celičnega metabolizma. Močni antioksidanti prav tako preprečujejo nastanek rakavih obolenj, uravnavajo izločanje inzulina, zavirajo rast tumorjev, povečujejo mentalne sposobnosti, znižujejo slab holesterol ter delujejo v smislu preventive proti nastanku bolezni srca in ožilja. Vseeno pa je pomembno zavedanje, da skodelica čaja ne prinese vse te blagodejne učinke. Čeprav si strokovnjaki niso enotni o potrebni količini čaja, se priporoča od 3 do 5 skodelic (oz. od 1 do 1.5 l) čaja na dan.