Sadni čaj je sadno infuzijska pijača. Delimo jih lahko na klasične sadne čaje iz ene rastlinske vrste, kot je šipek, ter mešanice različnih vrst sadja. Okusi temeljijo na uporabljeni paleti sadja in segajo od sadne do cvetlične, sladke, pikantne, osvežilne in tropske arome. Sadni čaji so brez kofeina in skoraj brez kalorij.
Poleg koščkov sadja in naravnih eteričnih olj so v sadnih čajih hibiskusovi cvetovi in šipkovi plodovi, ki med drugim vsebujejo organske kisline in flavonoide. Zato sadni čaji spodbujajo čistilne procese v telesu in imajo antioksidativne lastnosti. So osvežilnega kislega okusa, primerni za jutranjo predramitev, kot ogrevajoča pijača pozimi, v poletni vročini pa se priležejo hladni in s kocko ledu. Ne vsebujejo kofeina in jih lahko pijemo ob vsakem času dneva in noči.
Sadni čaji so se (vsaj tako pravi legenda) razvili, ko je kitajski cesar želel izboljšati okus nekega zeliščnega čaja in mu je zato dodal koščke sadja. Od takrat so sadni čaji postali izredno priljubljeni po vsem svetu.
V nasprotju z zeliščnimi čaji, ki jih ljudje večinoma pijejo za odpravo takšnih ali drugačnih tegob, sadne čaje pijemo zaradi okusa in zato, da z njimi “pocrkljamo” našo dušo. Odlični so za pozimi, ko nas prijetno grejejo, ter tudi poleti, ko lahko iz njih pripravimo okusne ledene čaje, katerim lahko za dodatno popestritev okusov dodamo zelišča kot so limonska trava, meta, melisa.