Ugotovite katero vrsto čaja bi morali piti glede na vsebnost teina, antioksidantov in vpliva na telo.
BELI ČAJ
Med pravimi čaji vsebuje največ antioksidantov (30%), teina pa zelo malo. Čaj je po aromi izrazito nežen, zaradi višje vsebnosti antioksidantov pa spodbuja telo k hitrejši regeneraciji in nežno poživi.
ZELENI ČAJ
Vsebuje 10% antioksidantov in približno 1/4 teina, kot vsebuje kava kofeina v skodelici kave. Čaj pospešuje metabolizem, poživlja in regenerira telo.
ČRNI ČAJ
Vsebuje 1/3 teina kot je kofeina v skodelici kave, vendar je zaradi popolne oksidacije skoraj brez antioksidantov. Čaj se večinoma pije izključno zaradi poživljanja.
Dodajanje mleka v čaj?
Dodajanje mleka v čaj ne poznajo samo Angleži, tudi v Indiji recimo ga dodajajo v čaj, kadar pripravljajo masalo, v zadnjih letih je zelo popularen chai latte ali matcha latte.
Velikokrat se dodajanje mleka v črni čaj priporoča, saj je črni čaj po svoji naravi kisel in mleko mu to kislost zmanjša. Vendar pa veliko raziskav nakazuje, da dodajanje mleka v čaj zmanjša zmožnost telesa, da uspešneje počrpa vsebnost antioksidantov vase. Če pri črnem čaju še to ni takšna tragedija, saj ga pivci praviloma ne pijejo zaradi zdravilnih učinkovin, se ta problem pojavi pri zelenem in belem čaju, ki vsebujeta veliko več antioksidantov kot črni čaj - po nekaterih raziskavah bi naj mleko zmanjšalo možnost črpanja antioksidantov v telo za vsaj 20% (vrednosti se med vrstami čajev razlikujejo).
MATE ČAJ
Čeprav ni pridelan iz Camellia Sinensis je cenjen zaradi podobnih lastnosti kot pravi čaji. Vsebuje matein, ki poživlja, pomaga pa tudi pri izboljšanju koncentracije. Vsebuje tudi kar nekaj mineralov in antioksidantov, poznan je pa kot dober diuretik in zaviralec apetita.
Pri zelenih in črnih čajih vsebnost teina in antioksidantov variira glede na poreklo in pridelavo.